Lukiams impressie

 

De laatste spelweek
Dinsdag 2 december
 
Vandaag ben ik de hele dag de hort op, dus geen PR voor mij.
's Morgens bestel ik een nieuwe bril, mét leesgedeelte. Dus fans: voor volgend jaar zal zelfs de meest onduidelijke kaart voor mij leesbaar zijn dus pas nu alvast maar op dat ik er volgend jaar niet met alle tickets vandoor ga.

Daarna door naar Amsterdam naar het ziekenhuis i.v.m. de aanhoudende infektie en koorts na een operatie in oktober. Omdat ik volgende week op vakantie ga wordt er nu rigoreus ingegrepen: het mes gaat erin. Al het aangetaste weefsel wordt weggesneden en daarna wordt de wond gehecht. Ik ben blij met deze daadkrachtige ingreep, de oorzaak van de infektie (opspelende niet opgeloste hechtingen) is nu weggenomen waardoor ik hoop ik voldoende hersteld ben voordat ik zelf ga planetracen.

Eenmaal thuis kijk ik nog even op .org om te zien wat de ontwikkelingen vandaag geweest zijn. Gelukkig heeft Marretje het forum bijgehouden gedurende mijn afwezigheid dus ben ik snel weer "bij". De uitleg van CP 9 staat online. Nogal logisch dat wij niet zomaar op Saas Fee uitkwamen maar op Brig: de eerste 2 Hints slaan inderdaad op Brig om een grove richting aan te geven waar de avo's heen moeten. Pas uit Hint 3 en 4 blijkt dat het uiteindelijke CP Saas Fee is. Maar er zijn ook nieuwe CP's gevonden: CP 10 is de Hohlaubgletcher, later door .nl konkreet aangeduid als het Revolving Restaurant Allalin op 3500 m, het hoogst ronddraaiende restaurant ter wereld. De avo's kunnen er echter niet heen  omdat het 's winters gesloten is (wist .nl dit niet?). CP 11 blijkt Chalbermatten. Showa heeft voor mij gestemd tijdens mijn afwezigheid dus PP heeft mijn stem in ieder geval weer in the pocket.

Daarna duik ik lekker op de bank om tv te kijken. Natuurlijk weer naar de PlanetRace. Wederom een mooie uitzending en ik geniet weer.
 
 
 
last week, part 2
Woensdag 4 december

CP 12 blijkt zeer snel gevonden. Hint 1 liet een wigwam in de sneeuw zien. Op de kaart stonden 3 campingtekentjes (tent) vlakbij elkaar, het bleek om de middelste te gaan: Bodmen Gorge-alpine.

Terwijl wij op zoek gaan naar CP 13 moeten de avo's via de Alpine gorge (bergkloof boven de rivier, middels hangbruggen, abseilen en klimmend) op weg naar Bodmen. CP 13 blijkt na een uur gevonden: wederom Saas Fee. De avo's gaan vanaf Bodmen per moutainbike terug naar Saas Fee. Maar als ze daar aangekomen zijn moeten ze nog een langlaufparcours afleggen. Al met al een zware dag voor de avo's. En ik? Ik ben blij dat ik lekker rustig en warm thuis zit. Natuurlijk is het zoeken van de juiste CP's ook ploeteren, maar ik ploeter liever op deze manier dan dat ik buiten in de sneeuw halsbrekende toeren moet uithalen.

CP 14 wordt niet zo snel gevonden, dat is weer ouderwets uren zoekwerk. Een foto van een steil bergpaadje maar met bij eigenschappen de omschrijving "stijl pad". StIJl pad? Schrijffout of dwaalspoor? Zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Ik kom er niet uit. Ook Hint 2 brengt ons niet verder: een blikje van Nestlé maar de naam van het produkt is (natuurlijk) onleesbaar gemaakt. In ieder geval is het een produkt wat wij hier in NL niet kennen. Na uren blijkt het CP Stalden te zijn. Een achterafverklaring van de Hints is snel gevonden en de afbeelding van het blikje blijkt dus Stalden te zijn, een soort room.
Het is ondertussen ruim 22 uur geweest, tijd voor mij om op te houden met de PR (althans voor vandaag).
 
 
 
Donderdag 4 december
 
Mijn eerdere vermoedens dat veel fans hebben afgehaakt is gisteren weer bevestigd. En ook vandaag blijkt weer dat we op de chat nog maar met een klein groepje aan het zoeken zijn. De echte die-hards. Maar we hebben ontzettend veel lol onder elkaar en net als gisteren lig ik weer regelmatig blauw van het lachen.

 Dat vind ik toch het leuke ook van chatten: je kent elkaar niet maar na een aantal weken racen heb je het gevoel alsof je elkaar al heel lang kent. In die zin is de PR echt een bindende factor waarbij samenwerken voorop staat: samenwerken tussen de avo's maar zéker ook samenwerken tussen de fans. De PR: een wereld op zich.

Mellie, die waarschijnlijk de tickets voor Rio de Janairo gaat winnen omdat zij (eer?)gisteren het snelst Saas Fee heeft gevonden(in 2.30m, een tijd die bijna niet meer te overtreffen valt) schalt regelmatig Rio door de chat. En iedereen gunt het haar dat zij de tickets wint (ook de voorgaande winnaars van andere tickets overigens). Ikzelf maak geen schijn van kans op de tickets. Ik presteer het zelfs nog regelmatig om mis te prikken als het CP al bekend is en aangegeven staat met een groene prikker. Maar de lol is er daarom voor mij niet minder om.
 
CP 15 blijkt een lucky shot: Marretje prikt mis maar daarna verschijnt de groene prikker ten teken waar het wél had moeten zijn en ze heeft toen alsnog raak geprikt. Het haalt het niet bij de tijd van Mellie maar het is altijd leuk om als eerste het CP te vinden. De avo's moeten naar Zermatt.
CP 16 zorgt meteen al voor verwarring: het punt van waaruit we kunnen prikken is niet Zermatt maar blijkt de Gabelhorn te zijn (ten westen van Zermatt). Nou ja, hoe dan ook: er moet weer gezocht worden. De eerste Hint blijkt een foto van een terrier te zijn, een border terrier blijkt al gauw. Dus moeten de avo's vast richting grens. Het blijkt de berg Testa Griga te zijn. Het laatste CP van deze etappe (etappe 5).
 
En nu? Nog 1 CP, het finale CP? Volgens de info van .nl zal het laatste CP zo volgen. Nou dat zal dan wel in Nederland zijn omdat mag worden aangenomen dat de finale in Nederland zal plaatsvinden. Groot blijkt de verbazing als er vervolgens weer een overzichtskaart van Zwitserland verschijnt. Ik prik meteen op Zürich omdat Zürich een internationale luchthaven heeft. Niet goed. De eerste Hint is een foto van een racefiets. Ik kan er niet anders van maken dan dat het Zürich moet zijn, bekend om zijn wereldbekerwedstrijden van het wielrennen. Als wielrenfanaat kan dat niet missen. Maar goed, mijn prik is niet goed dus zal het wat anders moeten zijn. Ik ben nog bezig met zoeken als de melding binnenkomt dat het CP is gevonden. Jawel: Zürich. Nou ja! Ooo jaaa, natuurlijk: ik had vast de verkeerde pixel in Zürich aangeprikt.

Dat blijf ik toch wel het enige vervelende punt vinden van de PR: precies de juiste pixel prikken. En ik ben daar niet de enige fan in die dat vervelend en soms zeer frustrerend vind.
Zürich dus, als allerlaatste CP. Dus de finale zal ook in Zürich plaatsvinden lijkt me als ik de berichten die .nl verspreid heeft nog eens doorlees. Geen finale in Nederland dus. Och ja, waarom zou het eingenlijk wél in Nederland zijn? Dit is dus einde PR voor ons als fans. Lijkt me. Maar er is onduidelijkheid alom.
.Nl geeft uiteindelijk duidelijkheid. Er volgen nog 2 punten. Dat is geen nieuwe etappe, maar het is nog 1 tussenpunt en dán tenslotte nog een allerlaatste CP waar de avo's uiteindelijk de finale zullen spelen.
Voor vandaag zit het er echter op.
 
 
 
deel3 vd laatste week

Vrijdag 5 december
 
Vandaag ben ik rond 9 uur paraat. Klaar om het laatste tussenpunt te vinden. Er verschijnt een wereldkaart en de hint is een foto van Pub of the Year 1624. Ik prik meteen op Amsterdam, dat lijkt me niet te kunnen missen, er vanuit gaande dat de avo's de finale tóch in NL zullen gaan spelen. Helaas wordt het niet goed gekeurd. Even later blijkt het tóch Amsterdam te zijn, ik zat er weer een pixeltje naast blijkbaar.

De laatste Hints zullen vanavond verschijnen, degene die dán het snelste raakprikt wint een ticket voor 2 personen naar Sydney. Niet verkeerd vind ik. Maar het duurt nog even voordat het avond is dus heb ik tijd voor andere dingen. Er liggen weer stapels post die ik weg kan werken, de laatste vakantie-inkopen kan ik doen, en mijn huis kan ook wel weer een opruimbeurt gebruiken.
 
Rond 17.00 ben ik weer gereed. Op de chat is het een stuk drukker dan de laatste dagen, ondanks dat het Sinterklaasavond is. Iedereen op jacht naar de tickets voor Sydney?
De eerste Hint verschijnt rond 17.20 uur: een boekje (dvd cover?) met als titel Hamlet (de rest van de tekst kan ik, ook met loep, niet lezen) en de bijbehorende tekst: "Eerst moet je hier iets van bakken" en bij eigenschappen: vicky. Ik heb geen idee. Ik zoek via google alle plaatjes van Hamlet af (ruim 19.000) maar kan de betreffende foto niet vinden. Ook heeft niemand in de chat enig idee. De tweede Hint verschijnt een uur later: een foto (geen idee wie/wat het is) met daarbij de tekst: "bezoek ook eens de mini" en bij eigenschappen: mini. De foto heb ik snel gevonden: het blijkt minime uit de film Goldmember te zijn (nooit van gehoord, waar google al niet goed voor is). Ik kan er helemaal niets van bakken, en al helemaal geen plaats in Nederland. Ook op de chat is het aardig stil. Iedereen aan het zoeken, of misschien in het wilde weg aan het prikken?

En dan hoor ik toevallig dat iemand (die overigens niet meeprikt op zoek naar het CP) zijn mond voorbij praat en dat het om de Efteling in Kaatsheuvel gaat. Ik prik niet omdat ik geen belangstelling heb voor de tickets naar Sydney terwijl ik weet dat er op de chat wél mensen zijn die graag die tickets willen winnen. Ik probeer wél uit te zoeken waarom het om de Efteling gaat. Met de gegeven Hints kom ik er niet uit en ik laat het voor wat het is. De finale zal morgen in de Efteling gespeeld worden dat staat vast. Showa is uiteindelijk degene die er met tickets voor Sydney vandoor gaat omdat zij het juiste punt als eerste weet te prikken. De tickets komen goed terecht merk ik: Showa wilde ze graag winnen en ik ben blij dat zij ze dan ook gewonnen heeft.
 
Nu zit het aktieve gedeelte van de PR er voor mij op. Morgen, voor het eerst sinds 5 weken, hoeft er geen CP meer gezocht te worden. Wat een rust. De avo's zullen het morgen uit moeten vechten. Peter-Paul staat aan kop met de meeste stemmen. Wat heerlijk. Hopelijk blijft dat zo totdat de uiteindelijke finale begint.
 
 
 
de laatste loodjes
Zaterdag 6 december
 
Geen aktieve rol meer voor mij in de PR. Wel de avo's die nog de finale moeten spelen. Ik heb geen idee wie de meeste kans maakt: Ellen of PP. En eigenlijk maakt het me ook niet zo heel veel uit wie er wint, beide avo's ken ik tenslotte niet. Alleen van de tv en uit hun eigen dagboekverslagen. En ja, daaruit heb ik gekonkludeerd dat mijn stem na het vertrek van Michčle naar PP zou gaan. In die zin heb ik dan ook een lichte voorkeur voor PP als winnaar. Maar bovenal hoop ik dat de avo's een eerlijke strijd aan zullen gaan.

Nu ik zelf niet meer mee hoef te racen ga ik mijn werkkamer maar eens goed onder handen nemen. Vijf weken PR heeft er zijn sporen nagelaten. Na een uur ziet het er weer keurig uit. Verder ga ik verder met mijn vakantievoorbereidingen. Ik zoek en vind de benodigde plattegronden van het gebied waar ik heen ga en print ze direkt uit. Verder zoek ik uit welke mogelijkheden er zijn om vanuit mijn vaste standplaats enkele dagen de woestijn in te gaan. Via internet kom ik erachter dat er legio mogelijkheden zijn dus dat zit wel goed. En zo kom ik langzaam van de PRsfeer in de vakantiesfeer.

Helaas is mijn infektie ondanks medisch ingrijpen opnieuw opgelaaid. Dat wordt dus maandag toch weer naar de huisarts. Verder doe ik het rustig aan vandaag. Rond 12 uur log ik in op de chat omdat ik weet dat de grote PR-finale rond die tijd zal beginnen. Er zijn meerdere mensen die de chat hebben opgezocht. Velen zijn gezond gespannen: wie gaat er winnen? Ik voel die spanning niet zo maar ben wel heel benieuwd.

En dan, na enkele uren komt het onofficiële bericht dat PP gewonnen heeft. In eerste instantie kan ik het nauwelijks geloven: PP, die door Ellen bewust in de finale gehouden werd omdat zij Vincent als grotere rivaal zag. En nu wordt Ellen tweede en PP eerste! Wauwie, da's kicken! Ik krijg kippenvel en de tranen springen in mijn ogen. PP wint PR 2003, wát een kanjer!!

Nog even praat ik verder op de chat, voornamelijk met fans van Ellen. Natuurlijk is bij hun de teleurstelling voelbaar, maar ze nemen het zeer sportief op en ik klets nog een tijdje gezellig met ze.
Daarna gaat de pc uit. Voorlopig weer tijd voor andere dingen. Ik zoek lekker de bank op en geniet van een heerlijke tv-avond.
 
 
 
Maandag 8 december
 
Gisteren heb ik helemaal niet achter de pc gezeten, wat ook wel weer eens heerlijk was. Vandaag bezoek ik voor het eerst sinds zaterdagmiddag het forum weer. Er blijkt weer flink gepost te zijn, waardoor het aardig wat tijd kost om weer bij te lezen. Van de avo's hoor ik dat de Finale niet veel voorstelde, in ieder geval hoefde er geen echte strijd meer geleverd te worden, maar werden door mede avo's al dan niet getrakteerd op een schildpadje. Toen dit in een gelijk spel eindigde bracht uiteindelijk het aantal stemmen van de fans de doorslag. En dat was in het voordeel van PP. Morgen zal het allicht op tv te zien zijn. Ik zal echter de video programmeren omdat ik dan reeds op mijn vakantiebestemming  (Egypte) gearriveerd zal zijn.

 
Na de race...
Er zijn een paar feesten gepland, helaas kan ik er niet bij zijn omdat ik dan op vakantie ben. Maar ja, mijn vakantie gaat écht voor. Misschien dat er nog een groots eindfeest komt van alle avo's, indien mogelijk zal ik er graag bij aanwezig zijn. Zo niet: heel veel plezier allen!
 
Terugkijkend op PlanetRace 2003 kan ik vooral zeggen dat ik er heel veel plezier aan heb beleefd. Natuurlijk waren er momenten van frustratie, .nl maakte een zeer slechte start maar heeft gedurende de race verbeteringen aangebracht waardoor de ergernissen afnamen. Alleen het precieze pixelprikken bleef gehandhaafd. De PR nu was totaal anders van opzet dan de PR van vorig jaar. Nu ging het meer om samenwerken: de avo's moesten samenwerken maar ook de fans moesten samenwerken. Dat had zeker ook z'n charme vond ik.

Ik heb een hele leuke tijd gehad waar ik met veel plezier aan terug zal denken. Het was heerlijk om zoveel leuke mensen te ontmoeten en het was ook prachtig om op planetrace.org zo'n fijne thuishaven te vinden.
Iedereen die heeft meegeholpen om de PR voor mij een succes te laten worden: heel heel hartelijk dank. Ticketwinnaars: veel plezier, waar jullie dan ook heen zullen gaan. En PP: geniet van je overwinning, maar vooral: geniet van al die fantastische ervaringen die je hebt opgedaan.
 
En een PR 2004?
Ik hoop dat die er zal komen. Laat het maar een kombinatie worden van het goede van de PR 2002 en het goede van de PR 2003. En dat pixelprikken? Nee, doe maar niet. Geef mij maar weer gewoon een kompas wat je moet stellen. En stemmen? Nee, ook maar niet. Hoewel de achterliggende gedachte  prima is heeft het teveel stemfraude opgeleverd. Ik verkies een eerlijk spel, een eerlijk spel voor zowel de avo's maar zeker ook voor de fans. Op het forum zijn diverse ideeën geopperd voor een PR 2004. Ik hoop dat .nl hier wat mee gaat doen en dat we het resultaat volgend jaar terug zullen zien.
Op mij als fan kunnen jullie in ieder geval weer rekenen volgend jaar!