Lukiams impressie

hele week

Woensdag 26 november en donderdag 27 november

 
Gisteren was het natuurlijk de 25ste (ipv de 24ste zoals ik per ongeluk vermelde).
 
Rond 12 uur komt de eerste Hint van CP 12 online: een foto van een weg met daarin een logo. Al snel ben ik erachter dat het logo het logo van de Wereld Bank is. Maar die weg? Iemand vind uit dat het een foto van een weg in Nieuw Zeeland is. Nieuw Zeeland? De avo's zijn in Tanzania nog steeds. Een uur later komt de tweede Hint: een bord met daarop South 87. Er is geen weg met nummer 87 in Tanzania (althans: niet op mijn toch gedetailleerde kaart). Nog anderhalf uur later volgt de derde Hint: een foto met tekst: "vroeger had Mr Stein alles". LooneyCe komt erachter dat dit om het dorpje Makuyuni gaat, waar ene Mr Stein vroeger veel land bezat wat het vervolgens moest afstaan aan de regering.

CP 13 leidt al na 10 minuten zoeken naar Mto Wa Mbu. Het duurt echter nog 2 Hints en een uur voordat ons geprik hierop goed gerekend wordt. Mto Wa Mbu: het gebied is bekend om zijn bananenbier. Mmmm, heerlijk: bananenbier. Ik heb het op een van de Afrikaanse muziekfestivals in Nederland ontdekt. Wat is dt lekker! Hier in Nederland wordt door de wereldwinkel en de Fair Trade Shop afrikaans bier verkocht van het merk Mongozo verkocht. Zowel bananenbier als palmnutbier. Het proberen zeker waard!

CP 14 blijkt de Ngorongoro parkgate te zijn. Hint 1 wees al in de richting van Ngorongoro: The Garden of Eden. En hoewel een groot gebied werd het juiste CP gevonden na 5 kwartier. Wijsheid of mazzel? Het maakt niet uit, het is goed en daar gaat het om.
 
 
 
Donderdag 27 november
 
Vanochtend heb ik geen tijd om te zoeken i.v.m. bezigheden buitenshuis. Maar hopelijk ben ik hiermee snel klaar en kan ik hierna weer even verder zoeken voordat ik 's middags de deur weer uit moet. Niets blijkt minder waar, de bezigheden lopen erg uit en ik ben nog net op tijd voor mijn afspraak 's middags. Jammer. Nu ik toch al zowat de hele dag gemist heb besluit ik maar meerdere dingen buitenshuis te doen dan in eerste instantie gepland. Deze racedag ben ik toch al kwijt, dus als ik nu zoveel mogelijk buitenshuis doe dan hoeft dat de komende dagen niet meer te gebeuren waardoor ik dan weer volop tijd heb om te zoeken.

Eigenlijk ook wel lekker om een dagje niet te racen merk ik als ik druk bezig ben met andere zaken. Als ik 's avonds bij lees blijken er maar liefst  4 CP's gevonden te zijn: de Hippopool, de restsite Ngoitokitok Springs, Campsite Simba en Parkgate Serengeti. Goed gedaan fans!

 
Vandaag is de grote dag: de stemceremonie. Wie moet vandaag de race verlaten: Ellen, Vincent of Peter-Paul?

Maar eerst nog CP's vinden. De eerste Hint van CP 19 is een grote P van Parkeerplaats. Tja, dat kan dus op diverse plekken zijn. Hoewel: in de Serengeti mag je natuurlijk niet zomaar je auto uit. Ik bestudeer de kaart: Simiyu Ranger Post zou een mogelijkheid kunnen zijn, de rangers zullen daar vast wl hun auto uit mogen. Geprikt: helaas pindakaast. Wat dan? Hint 2 (foto van leeuw met prooi, en bij eigenschappen "lunch") lijkt te duiden op een lunchplaats voor de avo's. Ik heb het nog niet vermeld in het forum of  Karnel prikt raak: de picknickplaats, aangegeven met een P op de kaart. Klasse!

De eerste Hint van CP 20 blijkt een foto te zijn uit Rachel, Nevada met als eigenschap: "inn". Ehhhhhhh?? De tweede Hint is nog niet online of het CP blijkt gevonden: Serengeti Visitor Center. Wordt er nu maar lukraak geprikt door een aantal fans zonder naar de oplossing te zoeken? Ik kan het me wel een beetje voorstellen, vooral omdat er al zo vaak raak geprikt is op een CP wat vervolgens niet goedgekeurd werd omdat men er net een pixel naast bleek te zitten. Toch verkies ik zelf het prikken n.a.v. zoekakties boven het maar  lukraak prikken op de kaart.

CP 21 blijkt het laatste CP van deze etappe te zijn. Hierna volgt de wegstemceremonie. Nog even alle krachten verzamelen en dan is het afwachten wie er van de avo's de strijd moet verlaten. De eerste Hint blijkt een foto van Rock Hyrax. De foto heb ik snel gevonden, maar wat kan ik er mee? Vooralsnog niets, het leidt me niet naar een CP. Hint 2 en 3 leiden naar de Seronera Lodge. Ook hier was al vaak op geprikt, maar vast en zeker weer net niet de goede pixel.
 
En nu begint het wachten: wie van de avo's moet weg en wie gaan de finale in? Ik merk dat ik best wat gespannen ben. Terwijl het me eigenlijk helemaal niet zo interesseert wie er uit moet en wie mag blijven. Vooral ook omdat ik weet dat er met het stemmen volop gefraudeerd wordt dus eerlijk is het zowiezo niet.

Dan komt de melding dat Ellen de populairste avo is. En PP staat derde,  helaas. Wie zal Ellen kiezen? Met Vincent lijkt ze het goed te kunnen vinden, beter althans dan met PP. Maar ja, Vincent heeft er vorige week wel voor gezorgd dat haar maatje HJ eruit moest. Neemt ze dat Vinc nog kwalijk? Ze heeft al eerder aangegeven dat ze PP de fysiek zwakste  vindt (samen met Michle, maar Michle is er al uit). Kiest ze dus taktisch, er vanuit gaande dat de finale een fysieke battle wordt?

Het wachten duurt lang. In de chat wordt er ook druk gespeculeerd. De spanning is om te snijden. En dan het verlossende woord: Vincent moet weg en PP mag blijven!! Wauwie: PP samen met Ellen in de finale!! Pfffffffff, wt een opluchting. Jammer voor Vinc trouwens, hem had ik de finale ook zeker gegund. Een feeststemming op de chat: PP mag blijven, wat een verrassing.
 
Veel tijd om te feesten is er echter niet. De eerste Hint van etappe 5   CP 1 komt online: meetingpoint. Tja, dat kan zoveel zijn: een vliegveld? een dierenverzamelplaats? De foto wordt gevonden: een logo van een youthhostel in Turkije. Nog steeds echter een kaart van Tanzania/Kenia dus Turkije is het niet. Alle youthhostels in het gebied van de kaart worden op het forum gezet maar we komen er niet uit. Pas 8 uur later wordt Hint 2 online gezet: een foto van dieren met daarbij de tekst: Wildlife Migration. Dat duidt op de Grote Trek, dat zie ik meteen. De Grote Trek van de dieren, op zoek naar water, 2 keer per jaar, tussen Masai Mara en Serengeti. Maar waar precies? Lake Ndutu vind ik via Google. Maar waar bij Lake Ndutu, dat meer is z groot. Als je daar de juiste pixel moet zien te vinden ben je nog wel even bezig met prikken. Lake Ndutu Lodge dan misschien? Dat blijkt mis.

Ik stop ermee voor vandaag. Het was weer een lange dag met PR.
 
 
Zaterdag 29 november

 
Als ik 's morgens online kom blijkt er gisteren rond 22 uur nog een derde Hint geplaatst te zijn: een foto van drinkend vee bij een plas. Tja, dat kan nog altijd op de Grote Trek duiden. Maar waar? Een vraag die al menig fan heeft bezig gehouden. Ik zoek verder en kom op f  Bologonja Gate f Bologonja Springs. Dat is een grensovergang tussen Kenia en Tanzania, tussen Masai Mara en Serengeti. En de Springs kunnen wijzen op een drinkplaats. Ik prik, maar het blijkt niet goed. Volgens mij is onderhand de hele kaart lek geprikt en ik zou echt niet weten wat het nu nog kan zijn.


Uiteindelijk prikt iemand raak: Lake Ndutu. Daar ws al op geprikt, diverse keren zelfs, maar pas na 22 uur (!) wordt dit goed gerekend.
 
CP 2 daarentegen wordt wl snel gevonden: Arusha, gevonden binnen 5 minuten.
 
De eerste Hint van CP 3 blijkt een foto van een Masai Krijger, met als tekst: "Hoofd van de masai". De Masai, herinneringen komen weer boven: Masia Mara (Kenia), kamperen in het wild.
Twee Masai mannen die 's nachts bij een vuurtje de wacht houden omdat er leeuwen in het gebied zijn die ook zo ons kampement binnen kunnen trekken. Op hun blote voeten staan ze daar bij het vuur. Gekleed in de traditionele rode kleur van de Masai. En als ze koude voeten hebben dan gaan ze gewoon even met hun blote voeten in het vuur staan!
Ze zijn bewapend met pijl en boog en kapmes. En wat ruiken die mannen lekker: echt naar aarde. 's Avonds vertellen ze verhalen, verhalen over besnijdenis (ook bij de meisjes), verhalen over de jacht, verhalen over de initiatieriten van jongen tot man en dat een net genitieerde jongen eigenlijk een leeuw moet doden om een echte man te kunnen worden maar dat de Keniase regering het doden van leeuwen verboden heeft. De druk van de Keniase regering dat de Masai hun traditionele kleren uitdoen en 'normaal' gekleed gaan omdat traditionele kleren te armoedig zouden zijn. Hun gezang 's avonds. En het 's nachts meelopen met me als ik moet plassen (want: er zal maar een leeuw op de loer liggen). Ik voel me veilig bij ze.
En overdag de Masai vrouwen die langs komen met hun eigengemaakte  sieraden, in de hoop ons wat te verkopen. En de vrouwen die zo blij zijn met een leeg hulsje van een fotorolletje omdat ze dat zo fantastisch vinden om als sieraad in hun oren te doen.

En 's middags initiatiegenoten van onze bewakers tijdens de nacht die langs komen om een van hun traditionele dansen aan ons te tonen: wie springt het hoogst? Begeleid door fantastische zang (door hun zelf) en het ritmisch gestamp met hun voeten. En bedoeld om een toekomstige bruid te imponeren.

Masai Mara dus: ook het gebied waar ik de meest fantastische gamedrives heb gemaakt (vroeg in de ochtend en laat in de middag) en waar ik de "Big Five" gezien heb:  olifant, leeuw, buffel , luipaard en neushoorn.
 
Maar goed, de Hint: een masia krijger. Tja dat kan dus echt overal zijn. Zowel in Kenia als in Tanzania leven Masai. Volgens mij moeten we wachten op de tweede Hint om een idee van de lokatie te krijgen. En dan, na ruim 4 uur, prikt Hettie raak: Kajiado!

De avo's zijn ondertussen in Arusha aangekomen en daar blijven ze overnachten. Er wordt vandaag dus niet verder gereisd en wij hoeven niet meer op zoek naar CP's. Dat wordt dus lekker een avondje bankhangen voor de buis.
 
Zondag 30 november


 
Rond 8 uur ben ik weer klaar voor de zoektocht naar het volgende CP: CP 4. De eerste Hint verschijnt echter pas rond 10 uur online: een dubbele foto met de tekst "groot verschil tussen" en als eigenschap: rijkenarm. Dat moet Nairobi zijn: daar is een groot verschil tussen rijk en arm (de hoofdstad van Kenia, met veel politieke en zakenmensen, met rijke buurten maar ook hele grote sloppenwijken). Ik prik: midden in het centrum op een kruispunt van wegen. Niet goed. Verder denken: misschien het internationale vliegveld van Nairobi? Dat is een poort van arm (continent Afrika) naar rijk (continent Europa). Ik prik: ook niet goed. Nog geen 6 minuten daarna de melding dat het CP gevonden is: het internationale vliegveld van Nairobi.

En hier zakt mijn broek dus van af! Supersnel geprikt en dan wordt het niet goed gekeurd, en een ander prikt op dezelfde plaats en dan is het wl goed. En dan als toppunt ook nog: ik prik ng een keer en krijg de melding dat iemand anders me voor was, maar ik kan geen gegevens meer invoeren. En als ik direkt daarna ng eens prik krijg ik k de melding dat iemand anders me voor was en kan ik wl mijn gegevens invoeren.

Vraag me niet waarom, maar dit valt he-le-maal verkeerd bij me. Ik weet onderhand dat het pixel-prikken is maar n heb ik het daarmee he-le-maal gehad. Ik heb ontzettend de smoor in! Voorlopig ga ik niet meer zoeken, de hele PR kan me gestolen worden. Afstand nemen en lekker wat anders doen!
 
Ik bekijk een videoband die er nog steeds lag om bekeken te worden, doe wat voorbereidingen voor mij a.s. vakantie, tuttel wat en een paar uur later heb ik het er weer aan toe om het forum bij te werken. Een beetje PR dus, maar zeker nog niet zoeken.

Dan is het tijd om e-mail bij te werken. En rond 17.00 uur komt de eerste Hint voor CP 5, net op het moment dat mijn boosheid omtrent het pixeltje prikken volledig weg is, dus weer klaar om te zoeken.

De eerste Hint blijkt een foto te zijn maar wat erop staat kan ik niet lezen, ook niet met loep. De titel van de foto is: Measuring acidity ph scale, de eigenschap: "neutraal"  Ik voer de tekst bij Google in en vind meteen de juiste foto. Het gaat over zure regen en over Washington DC. Ik prik Washington: mis. Iemand anders oppert dat het Zwitserland zou kunnen zijn, want: neutraal. Er is echter al diverse keren op geprikt en dat bleek niet goed. Ja, en zure regen komt overal voor: in Scandinavie zijn vele bossen eraan ten prooi gevallen, in Canada en de USA is er ook veel schade door de zure regen. Eigenlijk overal ter wereld. En de kaart is een wereldkaart... Moem prikt uiteindelijk goed: het blijkt toch Zwitserland te zijn. Zurich om precies te zijn. Zwitserland dus, omdat het neutraal was/is/zegt te zijn, en omdat  Zurich natuurlijk klinkt naar zuur. Goed gevonden moem! Gelukkig maak ik me nu niet meer druk om het pixel-prikken.
 
Wanneer ik echter de nieuwe lijst met snelste gidsen zie borrelt het weer even: Arusha, gevonden in 10 min 40 sec. Met mijn prikaktie op Nairobi International Airport zat ik daar toch zeker 5 minuten onder! Maar ik volg de raad op die Showa me na CP 4 gaf: erger je niet, verwonder je slechts. En dat doe ik, me verwonderen! En dat is niet de eerste keer sinds de PR van start is gegaan, en waarschijnlijk zal het ook niet de laatste keer zijn.
 
De volgende Hint (CP 6) is ondertussen online geplaatst: een foto van cricketspelers met erop de tekst "Javed...." en bij eigenschappen ook Javed. Daarbij een plattegrond van Zurich als kaart. Ik zoek nog even verder, maar stop er na niet al te lange tijd mee. Ik ben moe en wil op tijd naar bed.
 
De komende week zal ik minder kunnen zoeken. Vier weken PR beginnen zijn tol te eisen: nog steeds koorts, zaken die nu t lang blijven liggen omdat ik zo enthousiast aan het racen ben, en dan ook nog de voorbereidingen voor mijn a.s. vakantie. Ik wil nu al die zaken afhandelen maar vooral ook weer wat meer rust nemen in de hoop dat ik toch koortsvrij en weer aardig fit op vakantie kan. De rem gaat er dus op bij mij, tenminste: vwb de PR. Kijken of dat me lukt, het PRV heeft me tenslotte nog steeds in zijn greep.
Maandag 1 december

 
Na een lekkere lange nacht begint de dag voor mij vandaag niet met de PR. Ik begin met het wegwerken van zaken die al t lang zijn blijven liggen omdat ik zo in de ban was/ben van PR en veel tijd in het racen heb gestoken. Als een speer werk ik de eerste stapel "to do's" weg en rond 9.45 uur kom ik online voor de race.
 
CP 6 is nog niet gevonden, ondanks stevig doorzoeken van anderen. Er is gisterenavond Hint 2 bijgekomen: een foto van de Hofburg in Wenen. Cricken en Wenen zijn beiden nu niet de eerste gedachtes die bij me opkomen als ik aan Zwitserland denk, laat staan Zurich. Zoekerdezoekerde zoekzoekzoek. Rond 12 uur verschijnt Hint 3: 2 postzegels van Burkina Faso met paddestoelen (zwammen) erop. Burkina Faso en Zwitserland? Nee, geen enkel idee! Uiteindelijk blijkt het om de Burkli Platz te gaan (na 16 uur gevonden). Waarom? Ik zou het echt niet weten, ik wacht wel op de uitleg van .nl.

CP 7 blijkt sneller gevonden, binnen het uur!. Als Hints een telefoon en een affiche van Casino, de film. En als CP Zurichhorn, ook in Zurich. Ik begrijp er helemaal niets van. Komt denk ik mede omdat ik tussendoor andere dingen doe (ff op de bank liggen, beetje dutten). LooneyCe helpt me met de uitleg: de telefoonhoorn slaat op horn en Zurichshorn is het Casino.
Het gaat nu snel: CP 8 is al gevonden voordat de kaart geladen was en een sos mail ontvangen. Karnel was zo snel: de twins (hint 1) deed hun denken aan de Twin Towers in Kuala Lumpur en de Grossmunster deed hem daar weer aan denken. Raak dus! Knap hoor.
 
Ik merk, nu ik minder bij het spel betrokken ben, dat ik de grip lijk te verliezen. Hints kan ik niet plaatsen en als een CP eenmaal gevonden is ben ik vertwijfeld: hoezo dat CP? Een gevolg van het minder zoeken en meer met andere dingen bezig zijn. Het voelt goed om nu de andere zaken door te spitten en uit te zoeken, maar de tol is dat ik dus de grip op de PR verlies. Ik zal nog op zoek moeten naar evenwicht hierin.
 
CP 9 wordt na ruim 3 uur gevonden. De Hint is een foto van een smal bergriviertje met daarbij de tekst: "van Rotten naar Rhone". Ik vind al snel dat de Rotten hetzelfde is als de Rhone. Maar ja, waar dan prikken. De kaart is ondertussen een kaart van een groot gedeelte van Zwitserland geworden, dus de avo's gaan Zurich verlaten. Ik prik op de Furkapass omdat daar de Rotten ongeveer ontspringt. Niet goed dus. Het blijkt uiteindelijk Saas Fee te zijn. Een gok, die goed bleek. Ik ben benieuwd naar de uitleg van de Hints.
 
Het valt me op dat het overdag op de chat  n het forum een stuk minder druk is. Er lijken veel minder fans te zoeken dan de afgelopen weken. Allemaal afgehaakt omdat hun favoriete avo uit het spel is? Desalnietemin is het wel beregezellig en regelmatig lig ik dubbel van het lachen achter de pc.
 
Ik werk nog even het forum bij en stop dan voor vandaag met racen. Morgen ben ik zowat de hele dag op pad. Gelukkig wil Showa voor mij stemmen zodat mijn stem voor PP niet verloren gaat. Marretje zal morgen het forum bijhouden omdat ik daar overdag geen tijd voor heb.
Nog even wat dingetjes doen en dan lekker om 22 uur naar bed, verlangen naar een nacht met veel slaap.