Marco Polo deel 4

 

Spanning onder hoogspanning
Iedere mens heeft zijn eigenaardigheden en zijn eigenheid. Dat maakt elk mens zichzelf en uniek. Als je mensen gedurende een langere tijd dwingt om met elkaar te leven, levert dat een soort electrisch geladen sfeer op , die te vergelijken valt met een hoogspanning.

In de race tot nu toe bleven Peterpaul en HenkJan tot nu toe het meest zichzelf . En lokten soms willens en wetens storingen op in de groep, met kortsluitingen tot gevolg (Waarbij kort in het woord kortsluiting niet altijd iets zei over de lengte van het spanningsveld ).

Nu Henkjan afgelopen week de groep had verlaten (Zijn aanwezigheid was nog voelbaar en zichtbaar in de hoofdband van ellen),zou het wel wat gemoedelijker toegaan en zou er sprake zijn van gelijkstroom.

Planetrace doet echter meer dan het bijeenbrengen van mensen; het plaats ze onder extreme omstandigheden en geeft hen een vette bonus in het vooruitzicht. Op deze manier creeren zij een ongezonde vorm van spanning en zal deze spanning weer moeten zorgen voor spannende televisie.

In de race door Tanzania was er heel veel sprake van een geladen sfeer en sprong menigmaal de stop { Misschien was dat de reden dat mijn video niet thuis gaf, dank u Mapel voor het maken van een cd-tje).

Alleen zorgde de spanning onder inspanning nog niet voor echt spannende televsie, daarvoor waren er te weinig plotwisselingen en was het script iets te voorspelbaar (Ik zou graag gezien hebben dat een HJ terug zou komen in de race als een tweelingbroer van Hj en een romance zou begonnen met de opperhaan Ellen. Oops iets teveel Bold and Beautiful gekeken !!)

Opvallend aanwezig
 • Psychologe van dienst Ilse wordt toch vermeld op de tv beelden en haar karaktertekeningen van de 3 overgebleven deelnemers zijn vrij accuraat
 • Het leven  in Bangkok is al snel , als ze die beelden dan ook nog eens versneld afdraaien, wordt je al misselijk om ernaar te zien
 • PP is niet blij als ze het eten moeten afgeven aan een Boedhistische monnik. ( Ik ben groot en zij zijn klein en dat is niet eerlijk, ik heb meer honger en zij  hebben mijn eten, dat is niet eerlijk)
 • Het afstaan van een maaltijd zou het lot positief beinvloeden (Het gerucht gaat dat de bondscoach van Oranje kort voor de match tegen schotland 6 maaltijden heeft afgestaan aan de monniken en we kennen het resultaat )
 • Het wordt als irritant ervaren dat Pp alle kanten opgaat, zelf zie ik niet in wat daar irritant aan kan zijn. Alle kanten dat betekent dus ook  de goede kant.
  [li] PP is realistisch genoeg om te zeggen dat het niet halen van een Cp niet een doodsstraf is, maar zijn lichaamshouding spreekt boekdelen
 • Niemand in Bangkok kent het Mercy-house met de circus kinderen , ze hebben het aan wel 1001 man gevraagd ( Allereerst denk ik dat dit cijfer schromelijk is overdreven en wat is nu 1001 op een miljoenenbevolking zoals die van Bangkok
 • Het programma wil ook een stichtelijke noot brengen en leert ons dat het circus geen doel is maar een middel en dat moeilijkheden situatiegebonden zijn (Stel je voor wat voor moeilijkheden je hebt als je moet jongleren met (vast)gebonden handen)
En nu het nieuws vanuit diep Afrika
 • Donker Afrika vertoont toch opvallend veel felle kleuren
 • In Afrika heb je zo 20-30 man op je schouders. ( Zelfs op de verkregen cd heb ik geen mensen op PP zijn schouders gezien laat staan 20 )
 • Dat het in Afrika zo is dat iedereen wat van je wil , is niets nieuws want  dat geldt namelijk overal zo, dus waarom daar niet ( Avonturiers dit is uw wake up call, wordt wakker en ruik het verderf van de economische maatschappij, die wij wereld noemen )
 • Verkeersregels worden niet zo nauw genomen in Afrika (Ook de regels met betrekking tot sexueel verkeer helaas niet )
 • De race is in de eindfase zwaarder geworden door de groespspanningen en doordat iedereen aan zichzelf gaat denken
 • Dit laatste wordt meteen ontkracht doordat PP zich opwerpt om buiten de tent te slapen (Of denkt hij juist Nu aan zichzelf om zo in een positiever licht te komen bij de 2 anderen )
 • Zelfs in donker-afrika kennen ze de band van nederland met fietsen
 • "godver een groene vlag" ,"die groene vlag werkt zo demotiverend" (Zeg dan gewoon dat je groen geen mooie kleur vindt)
 • Heel laat hebben de avonturiers door dat genieten meer waard is dan al het geld dat ze uiteindelijk kunnen verdienen en in deze etappe was genoeg te genieten
 • "Dat is een olifant he?" ( Is het grijs ? Heeft het een slurf ? Loopt het ook zonder electriciteit? alle vragen met ja beantwoord dan is de kans groot dat het een olifant is.Alleen de eerste 2 met ja dan is de kans groot dat het een grijze stofzuiger is))
 • Pp is vriendelijk voor de anderen bij het afbreken van de tent. Hij helpt niet mee , maar gooit hen ook geen dingen naar het hoofd ( Zou het spel ook te veel doen laten lijken op "spel zonder grenzen", een tent afbreken terwijl er dingen naar je hoofd geslingerd worden)
 • In donker-Afrika hebben ze hun eigen Michael Schumacher en komt er voor het eerst het idee op dat je naar een race kijkt
 • Een termietenkoningin legt vreselijk veel eieren in 4 jaar (Ondanks dat het dan maar termieteneieren zijn, moet dat toch een goede omelet zijn )
 • PP en Vincent zouden haantjesgedrag vertonen, zegt de egoistische Ellen. De Hanen kraaien enkel dat zij dat egoisme bij Ellen ook zien.
 • Ellen ontvagt de cheaque van 5000 Euro die de groep krijgt als beloning voor etappe 4 (Neemt ze hiermee al een voorschot op het ontvangen van de eindprijs ? )
De schilpad is niet meer, leve de leeuw
De vertrouwde schildpadjes van de eliminatieronde waren er niet meer. De spanning was er niet minder om.

Tim ( Deze week weer alom aanwezig in de aflevering ) maakte bekend dat Ellen de keuze had wie ze weg zou stemmen. Als een echte leeuw zou zij het zwakste slachtoffer uitzoeken om zo het natuurlijk evenwicht voor de finale te waarborgen.

Ellen heeft echter al heel deze hele race wat meer struisvogelpraktijken laten zien en koos dit maal als een echte tacticus. Haar sterkste concurrent Vincent moest het strijdveld verlaten.


Maar heeft Ellen wel slim gespeeld ? Hoe sterk is PP, nu hij gekrenkt is doordat Ellen hem een domme maar fysiek sterke kracht noemde, die veel klaagt en zeurt. (PP zou stiekum gevraagd zijn voor de verfilming van de Grote vriendelijke Reus)

Next week: wat stinkt er erger, de eigendunk van Ellen, de wraak van Peter-Paul of is het toch de Zwitserse kaas ?