Grenzen verkennen en verleggen
Hij die veel reist, zal veel grenzen tegenkomen. Natuurlijk de grenzen tussen de landen die hij bezoekt. Vaak zijn deze grenzen afgebakend door de natuur en vergt het overschreiden van de grenzen vaak een fysieke inspanning. Echter sommige grenzen zijn door mensenhand gecreerd en worden ook door deze wezens bewaakt. Het overschreiden van dit soort grenzen vraagt een compleet andere aanpak, iets dat vaak gepaard gaat met geld, tijd en erg veel geduld.

De grenzen waar onze avonturiers tegen aan lopen zijn nog wat anders van aard, nl de grenzen van ieder persoonlijk en de grens tussen persoonlijke initiatieven en groepsinitiatieven. Zo wordt zeer regelmatig de grens opgezocht van Henk-jan door een rustpauze van (meestal) peter-paul.
PP die op zijn beurt weer op de proef wordt gesteld door de botheid en directheid van de Tukker.

Het klimaat en de inspanning zorgen ervoor dat de deelnemers ook hun fysieke grenzen moeten verleggen. In deze specifieke uitzending was dit opzoeken van de grens het duidelijkst bij Vincent.

Tel daarbij nog eens de vele tijdsgrenzen die de avonturiers hebben overschreden en je zou bijna gek worden van al die grenzen . Gek van vreugde en van verdriet (En daar hebben de psychiaters dan weer een term voor bedacht. Borderline en dat betekent jawel Grens)
Wat me opviel
 • Peter Paul zou deze race wel eens met 2 vingers in de neus kunnen winnen en lijkt daar niet echt wakker van te liggen (Zelfs niet met de vingers van Ellen in zijn neus)
 • Vincent vraagt zich af of de kijkers de term egocentrisme wel kennen en legt het haarfijn uit, dat mensen denken dat de wereld om hen draait (Maar wij allen weten dat de aarde om de zon draait.)
 • Hoe lang je ook moet wachten op een vervoersmiddel, besef dat het Busje altijd zo komt
 • De opdracht om een filmpje te maken over de gevaren voor een zeeschildpad, is geen probleem voor de groep avonturiers. (De groep avonturiers met camera's zijn wel een probleem voor de schildpadden )
 • De avonturiers maken hun eigen versie van de klassieker van Boudewijn de Groot. "Hoe sterk is de eenzame fietser "wordt "hoe zwaar is het leven als een zeeschildpad" (Ik had visioenen van een PP in een schild, maar helaas voert hij enkel wat in zijn schild)
 • Ellen heeft blijkbaar wat moeite met tellen, ze zegt dat de schildpad maar 1 zwemvlies heeft, ik zie er toch duidelijk 3
 • Speedy HJ maakt zijn bijnaam waar, niet treuzelen, beslissen en doorgaan
 • PP heeft geen behoefte aan discussie's omdat HJ ze niet kan aangaan (Freud zou dit projectie noemen: het weerspiegelen van de eigen tekortkomingen op de ander )
 • Elk idee van Henk-Jan wordt door Peter-Paul het briljantste idee van de dag genoemd ( Een opmerking die het midden houdt tussen de waarheid en de hoogste graad van ironie )
 • Tijdsbegrip is in Tukkerland wat anders dan in de buurt waar Vincent woont. Zo kostte het stukje omlopen bij Vincent wel anderhalf uur, bij Henk-Jan maar 3 kwartier. (Vandaar dat er geen tukkers in Oranje staan, die spelen dus namelijk maar een helft)
 • Er is behoefte aan een slagvaardig iemand , die beslissingen neemt ipv oeverloos te discussieren. Vincent is de aangewezen persoon hiervoor (Mede door zichzelf aan te wijzen dat is wel erg slagvaardig )
 • Hoewel Vincent leider is zien we steeds HJ en PP in de onderhandelingen met de locals het voortouw nemen.
 • De leider zal op de flanken van de Thaise Alpe D'huez (Voor niet wielerfans een gemene steenberg) laten zien wat hij waard is.
 • Hij schijt peentjes ( Lastig he die Thaise keuken ) en verder kan hij ineens niets zien (Is hier sprake van het tweede geval van sneeuwblindheid )
 • Met de hulp van het verre neefje van Emile Ratelband, bereikt Vincent de zak met de buit
 • In een Thais internetcafe krijgt HJ te maken met een messenger programma van Nonkel Bill G iets wat hem zichtbaar emotioneel heeft geraakt ( Het is makkelijk om te zeggen dat dat kwam doordat hij kon praten met zijn vriendin.Het was gewoon omdat hij moest huilen dat de wereld zo massaal gelooft in 1 product, wat zijn waarde niet kan bewijzen tov andere goedkopere alternatieven ) ( Oops sorry mensen voor deze uitbarsting van commerciele aard )
 • In de bus probeert de groep zwart te rijden. ( De ware aard van een gierige Nederlander komt zelfs onder deze omstandigheden boven drijven )
Met de schildpadden op schoot
Henk-Jan en Ellen zijn dit keer de mogelijke afvallers.
Peter-Paul zijn keuze is niet moeilijk in te schatten, en Vincent zal zijn redder van de klimtocht wel bedanken.

Het is echter omdat Peter-Paul de meest favoriete avonturier is, dfat Henk-Jan mag vertrekken en Henk-Jan moet daar duidelijk een traan omlaten (Of Peter-Paul dat ook moest doen, wordt wijselijk in het midden gelaten)

Volgende week:
Kan in Donker-Afrika het licht schijnen voor wederom 5000 euro???