lukiams visie 9

 

Zaterdag 22 november

 
Etappe 4 zal vandaag van start gaan. Na Chili weet ik ondertussen dat dat niet hoeft te betekenen dat deze etappe meteen in een ander land van start zal gaan. De avo's zitten tenslotte nog niet in een plaats waar een groot vliegveld is. Even afwachten waartoe de eerste Hint me brengt.

Mmmm, een foto met bomen en de tekst: "1782 bomen".  1782? Dat is het jaartal waarin Bangkok de hoofdstad van Thailand werd herinner ik me opeens van een vorige zoekopdracht. Zouden ze naar Bangkok gaan? En wat dan met die bomen? Een park in Bangkok? Ik zoek maar kom niet echt veel verder: er zijn diverse tropische tuinen in Bangkok, maar waar moeten ze dan precies heen? Gelukkig is de kaart een overzichtskaart van een groot gedeelte van het westen van Thailand dus geen standskaart van Bangkok.

Even nadenken...., Bangkok lijkt me...., laat ik het maar eens midden in de stad proberen, op een kruispunt van wegen. En ja hoor: goed!! Een van de weinige keren dat ik raak prik. Wat een feest, vooral ook omdat ik zelfs als het CP al gevonden is nog vaak presteer om er nog net naast te prikken. En dan blijk ik ook nog eens de snelste tijd te hebben voor dit CP. Mijn dag was al goed, maar heeft nu een gouden randje gekregen hierdoor. Niet dat ik ga voor de vliegtickets, maar wel omdat ik het leuk vind om nu eens de snelste te zijn. Zoals ik het ook telkens nog leuk vind om een kompasje te ontdekken op een van de partnersites: daar kan ik ook als een kind zo blij om worden!
 
CP 2 betreft een foto van een bootje in een rivier waarbij bovenaan de foto (bij het dak) een breedte van 230 aangegeven wordt. Dak: een dak boven je hoofd hebben? Ik zoek op Bangkok en 230 en kom uit bij het Manohra Hotel: een bekend hotel in Bangkok in de toeristenwijk, en vlak bij de Chao Phraya rivier (hee, bootje?) , de gezellige nachtmarkt en de roze buurt Patpong. Dat klinkt toch wel aannemelijk: dat de avo's hier kunnen overnachten voordat ze op het vliegtuig stappen op weg naar een ander land. Ik prik: jammer je hebt het  CP dit keer niet gevonden. Mis dus. Is het dan een plaats waar de rivier 230 m breed is? Ook blijkt uit zoekwerk dat de rivier Chao Phraya zelf 230 km lang is. Na 3 uur zoeken blijkt Moem raakt geprikt te hebben: het is de Memorial Bridge, die is 230 m lang. Goed gevonden!
 
Deze dag komen er niet meer Hints online, dus hoeft er ook niet meer gezocht te worden naar nieuwe CP's.
 
 
Zondag 23 november
 

 
Om goed 7 uur ben ik er al weer klaar voor: laat de Hints maar komen. Tegen 9 uur komt de eerste Hint online en er is nog een stadsplattegrond van Bangkok. Dit CP ligt dus nog in Bangkok. De foto laat een overzicht van (ws.) Bangkok zien: huizen. Bij eigenschappen lees ik "slum", en de tekst op de foto is: "De grootste in Bangkok". Zoeken op Bangkok en slum levert me al snel de biggest slum in Bangkok op: Klong Toey. Omdat ik dat echter niet op de (overigens weer nauwelijks leesbare) kaart zie liggen zoek ik verder. Ik kom uit op Wat Pho: de grootste tempel in Bangkok waar zich ook nog eens de grootste liggende Boeddha van Thailand zich bevindt. Na de stadsplattegrond bestudeerd te hebben (met loep!) zie ik waar de tempel ongeveer moet liggen. Ik prik, maar dat blijkt niet het CP te zijn.

Ook uit  zoekakties van anderen blijkt dat ze op Klong Toey uitkomen. Maar dat staat toch niet op de kaart? Mapel brengt het verrassende antwoord: het staat wel op de kaart. Ik prik: wederom niet goed. Op de chat hoor ik dat het CP gevonden is, ik prik nog eens en nu is het wel goed: het gaat om het Mercy Center,  the biggest Slum-project in Bangkok, which gives streetkids, people with HIV and drug addicts more peaceful living conditions. Mooi project!
 
Bij CP 4 verschijnt de wereldkaart, dat beloofd dus een ander land. Van Hint 1 ("zonder phoria houdt zij hier het spaarboekje bij", en bij eigenschappen: adia). kan ik niet veel maken. Ik denk dat het om Griekenland gaat want op internet vind ik dat met  Thesmophoria een driedaags oogstfeest in Attica wordt bedoeld. Als ik echter op Athene geprikt heb blijkt dat niet goed te zijn. Binnen het half uur wordt het CP gevonden: het bijkt Abu Dhabi te zijn, een van de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten waarvan Abu Dhabi stad dan ook nog eens de hoofdstad blijkt te zijn. Pas bij de derde Hint kan ik het CP verklaren: een foto van de luchthaven van Abu Dhabi.
 
CP 5 blijkt binnen het half uur gevonden: Zanzibar. Hoewel ik niet bij de snelste prikkers zat had ik het wel goed opgelost: een foto van een bar, daarboven een adres en bij eigenschappen UK. Adres intypen bij Google en de bar Zanzi-bar in Londen rolt uit de zoekmachine. Er vanuit gaande dat de avo's niet vanuit Bangkok via Abu Dhabi naar Londen zouden vliegen moest het volgens mij dus wel om het eiland Zanzibar gaan (voor de kust van Tanzania). En dat bleek goed: de avo's gaan naar Tanzania.
Wauw!! Tanzania, in mijn geliefde Afrika. Hier ben ik echt heel erg blij mee!!
 
CP 6 blijkt weer een stuk moeilijker. We zien een foto van ( naar later blijkt een compurterspel) Bureaucracy. Met daarbij de tekst: "duitse versie". Ik zoek op Burokration (duitse versie van bureaucracy) en Tanzania,  en ja dan krijg je nogal wat pagina's voorgeschoteld. Dan maar zoeken op Douglas Adams (de maker van het spel) en Tanzania. Dat levert al wat meer info op: hij heeft in 1994 de Rhino Climb Kilimanjaro gedaan. Zou het dan de Kilimanjaro zijn? Ik prik: mis. Verder zoeken dus. Ook in Mkomazi blijkt een Rhino programma te zijn. Maar ook dat blijkt mis als ik daar geprikt heb.

Cas vindt het juiste CP: Moshi. Moshi is HET vertrekpunt om de Kilimanjaro te beklimmen. Tja, zit wat in, maar vooralsnog kan ik niet uit de Hints opmaken waarom het Moshi is en niet Kilimanjaro. Ben dan ook heel benieuwd naar de uitleg van .nl.
 
Het zoeken voor vandaag zit er op. Ik ga vroeg naar bed zodat ik morgen weer fit ben voor een nieuwe zoektocht in Tanzania
Maandag 24 november

 
Om 7 uur zit ik weer klaar, klaar voor een etappe door Tanzania. Maar er gebeurt niets, er komt geen Hint, niets. Ook op het kaartje waarop je kan zien waar de avo's zich bevinden verandert er niets: ze hangen nog steeds in de lucht (al uren en op dezelfde plek!) richting Tanzania.Vreemd..... Ik ga maar wat anders doen, in afwachting van verder nieuws.
Rond 11 uur komt het nieuws: ze zitten vast bij de douane, het hoe en waarom is nog onbekend.

Hahahahhahahahaahhahahahahahahahahahahahahahahahhahahahhahahaha, dt klinkt me bekend in de oren: vastzitten bij de douane/grens in de diverse afrikaanse landen. Herinneringen komen boven: uren vastzitten,  zelfs dagen. Omdat de douaniers geen zin hebben om wat te doen, of omdat het net toevallig lunchpauze is, of omdat ze je alleen snel willen helpen als je hun een "kado" geef, etc. etc. De eerste keer in Afrika ergerde ik me mateloos hieraan. Al snel had ik echter in de gaten dat dat alleen maar een averechts effekt had. Gewoon wachten dus, wachten totdat het de douaniers wl zint om je door te laten. Meteen je tentje opzetten zodat je hun ook laat zien (of in ieder geval laat geloven) dat je alle tijd van de wereld hebt en je prima vermaakt. En naarmate het vaker voorkwam vermaakte ik me ook steeds beter, sterker nog: ik hield er al helemaal rekening mee.

Leuk die herinneringen! Ik ben benieuwd hoe de avo's dit ervaren, of dit tot irritaties leidt binnen de groep. En ik ben benieuwd wanneer ze door mogen.
 
Ondertussen is het 14.00 uur geweest en nog steeds geen nieuws over de avo's en dus ook nog geen nieuwe Hint. Gedurende de tijd van wachten heb ik ondertussen alles gedaan wat ik op of rond de pc nog kon doen maar nu besluit ik de pc te verlaten en lekker de op video opgenomen uitzending van Expeditie Robinson te bekijken, tijdens de reclameblokken kan ik dan wel even checken of er al nieuws is van .nl.

En dan gebeurt het onvermijdelijke: wanneer ik bij het tweede reclameblok even check of er al nieuws is blijkt Hint 1 voor CP 7 online gezet te zijn. Da's balen! Wel de komplimenten voor .nl trouwens, dat ze ons niet nog langer hebben laten wachten. Meteen aan de slag dus: Jurrasic Park. Jemig, daar weet ik dus helemaal niets vanaf. Eens even kijken wat men op de chat al bedacht heeft. Zodra ik daar arriveer  lees ik dat net gezegd is dat het CP gevonden is: Marangu, waar de ingang van het Kilimanjaro National Park is, de startplaats voor het beklimmen van de Kilimanjaro via de Marangu-route.

Zouden de avo's dan tch de Kilimanjaro gaan beklimmen? Ik kan het me nog steeds niet voorstellen omdat het een trek is van minimaal 5 dagen en omdat de CP's dan nogal voor de hand liggen, namelijk de overnachtingsplaatsen gedurende de trek. Ik zoek wat info over de Marangu-route en kijk ook in de omgeving waar de avo's vanuit Marangu naartoe kunnen gaan. Het kan tenslotte ook zo zijn dat .nl ons op een dwaalspoor probeert te zetten.

's Avonds ga ik vroeg naar bed, ik ben niet lekker (al sinds het weekend) en heb hoge koorts. Hopelijk doet een goede nachtrust me morgen beter voelen.
 
 
 
Dinsdag 24 november

 
Ik heb als een blok geslapen, helaas wel veel koortsdromen. Als ik 7.30 uur opsta voel ik me wel beter dan gisterenavond maar fit ben ik zeker niet: veel pijn, koorts en wankel ter been. Straks maar eens even naar de huisarts, eens kijken wat zij aan mijn (wond)infektie kan doen. Vooral omdat ik straks aan mijn eigen planetrace (vakantie) begin en dan wil ik fit zijn. Ik zal mijn huisarts maar niet vertellen dat ik besmet ben met het PlanetRaceVirus, stel je voor dat ze zegt dat ik met racen moet stoppen ....
 
Op .nl lees ik dat de avo's ondertussen Moshi bereikt hebben. Het oponthoud bij de douane werd veroorzaakt omdat er wat "extra geld onder de toonbank door moest om bepaalde spullen mee te kunnen nemen". Hahahahaha, dat klinkt me bekend in de oren.
 
De avo's zijn nu in een hotel in Moshi. De foto bekijkend denk ik dat het om het Springland hotel gaat. Een luxe hotel waar de avo's zich vast de koning te rijk voelen. Natuurlijk gun ik het de avo's van harte, alleen chte bikkels slaan zo'n aanbod natuurlijk direkt af: veel te veel  luxe, laat ons maar lekker primitief blijven doen, straks in NL hebben we wel weer luxe genoeg om ons heen. En wt is er tenslotte mooier dan de afrikaanse nachten in de buitenlucht, met de dierengeluiden op de achtergrond, een lokale bewaker die de wacht houdt en het vuur brandend houdt omdat er leeuwen in het gebied zijn, en olifanten die tussen de tenten doorlopen. Ik hoop van harte dat de avo's dit ook nog mogen gaan ervaren in Afrika!
 
Rond 10.45 uur komt de eerste Hint te voorschijn: meer Hints zijn te vinden op partnersites. Dat wordt zoeken dus. De tweede Hint (een foto van een stad met een rivier met scheepvaart) is nog maar nauwelijks gevonden of er is al raak geprikt: het Marangu Hotel. Waarschijnlijk niet gevonden n.a.v. de tweede Hint, maar n.a.v. een wilde gok. Hoewel: gok? Als je de kaart zo bekijkt blijven de avo's in het gebied van de Kilimanjaro. Het Marangu Hotel is dus een aannemelijk CP omdat dat het eerste is dat je tegenkomt als je het Kilimanjaro National Park via Marangu betreedt.

CP 9 lijkt dan ook voorspelbaar: de eerste echte overnachtingsplek op weg naar de Kili (Mandarua Hut). Zelf kan ik me echter nog steeds niet voorstellen dat de avo's de Kili gaan beklimmen, gewoonweg omdat de CP's dan t voorspelbaar zijn. Maar afwachten dus.
De eerste Hint voor CP 9 blijkt een kruik te zijn, een kruik met een vliegend paard erop. Een link met de Mandara Hut kan ik zo niet leggen. Ja, misschien tch de Mandara Hut omdat je daar vast water kunt verkrijgen. Maar dat lijkt me te vaag voor een prikaktie. Een krater dan? Een kruik kun je tenslotte vullen en een krater ook.... Mijn prikaktie op de Maundi krater levert niets op, en ook op de chat hoor ik dat daar verschillende keren geprikt is zonder resultaat. Verder zoeken: Kifnika staat op de kaart, wat is dat? Het blijkt k een krater te zijn, dus misschien is het daar? Ook niet dus. Maar wat wil die foto van de kruik dn zeggen? Water? Dan zou het ook het hospitaal in Marangu kunnen zijn... maar dat blijkt ook niet het geval. Iemand komt erachter dat het vliegend paard Pegasus kan zijn. En Pegasus blijkt dan ook weer krater te betekenen. Weer diverse prikakties door een ieder op de Maundi  Krater dus. En nu wordt het wl goedgekeurd door .nl, ruim 2 uur nadat er voor het eerst door diverse mensen op geprikt is. Het bekende mm-werk dus weer.
 
CP 10 wordt binnen 5 minuten gevonden, zonder dat er al een Hint bekend was. Een wilde maar doordachte gok: Mandura Hut. En die bleek goed. De betreffende Hints waren na een kwartier nadat de nieuwe kaart voor dit CP online gezet was nog steeds niet gevonden.
 
Voorlopig zullen we wel geen nieuwe Hint meer krijgen voor CP 11 verwacht ik. Tijd dus om lekker op de bank te liggen, even bij te komen, een paracetamolletje en een lekkere maaltijd. Nog steeds geloof ik niet dat de avo's de Kili zullen beginnen, ook al hoop ik natuurlijk voor de avo's dat ze wel deze fantastische mogelijkheid krijgen. Afwachten dus maar.
 
Rond 20.00 uur komt de eerste Hint voor CP 11 online: een stadsgezicht met (vliegtuig?)toren en de tekst: "sociaal onder de indruk".
Zou dat betekenen dat de avo's gaan vliegen? Ik prik op het vliegveld van Arusha en van Nairobi, dat blijkt niet goed  te zijn. En wat zou die tekst betekenen? Na wat nadenken kom ik tot de konklusie dat het wel eens op de olifanten kan slaan: olifanten zijn sociale dieren en als mens ben je van olifanten onder de indruk. Eens kijken op de kaart. Amboseli National Park zou een mogelijkheid kunnen zijn, daar heb ik tenslotte de mooiste olifantenkuddes gezien, met de Kilimanjaro op de achtergrond. De beelden staan nog in mijn geheugen gegrift gelukkig.

Ik prik op het vliegveld daar: niet goed. Serengeti dan, daar staat tenslotte ook een olifant op de kaart. Ook niet. Een project van het WWF? Nee, dat ligt te zuidelijk en staat niet op de kaart. Uiteindelijk blijkt het toch Arusha te zijn: het vierkantje op de kaart dat de stad aangeeft. Daar had ik dus niet geprikt, ik had specifiek op het vliegveld van Arusha geprikt. Inderdaad staat bij Arusha ook een olifant op de kaart.
Pas veel later worden Hint 2 en 3 gevonden. Een achteraf verklaring is snel gevonden omdat je al weet waar het CP ligt. Maar tch vind ik het leuk om dat nog even uit te puzzelen, gewoon omdat ik dat puzzelen zo leuk vind.
 
Morgen dus naar Arusha. En dan? Nemen ze het vliegtuig naar Nairobi (ook wel Nairobbery genoemd), of gaan ze vliegen naar 1 van de kleine vliegveldjes in Tanzania? Of gebruiken ze een ander vervoermiddel? Vast staat in ieder geval dat de avo's dus niet de Kilimanjaro gaan beklimmen. Jammer voor hun! Maar voor mij wel leuker omdat het puzzelen zo weer open ligt en niet voorspelbaar is. De dag van mogen zal allicht meer duidelijkheid geven. Ik ben heel benieuwd.
 
's Avonds de tv-uitzending. Ik vind hem weer wat minder als vorige week. Het boeit me minder omdat het voornamelijk een weergeven van de feiten betreft. Wl zit ik ademloos te kijken hoe HJ Vincent de berg op helpt. Grandioos zoals HJ dat aanpakt.

Na de tv-uitzending duik ik mijn bed in: lekker slapen en hopelijk morgen weer wat fitter. De huisarts kon helaas niets voor me betekenen. Volgende week een 'spoed'afspraak in het ziekenhuis zodat de chirurgen daar naar de complicatie van mijn laatste operatie kunnen kijken. Tot die tijd dus rustig aan, nou ja: rustig? Het PRV (PlanetRaceVirus) heeft me nog steeds in z'n greep. Gelukkig!