lukiam8

 

Donderdag 20 november
De race door Thailand gaat verder.
 
Net zoals gisteren zet het snelle vinden van de CP's zich voort. De samenwerking op de verschillende chats is prima en ook de samenwerking tussen de chat en het forum loopt perfect. TRD heeft al enige tijd de taak op zich genomen om Hints op zijn site te zetten zodat alle door .nl geplaatste en door ons op diverse sites gevonden Hints voor 1 CP makkelijk op zijn site terug te vinden zijn. Natuurlijk staat de site van TRD al een tijdje bij mijn favorieten.
 
Al  3 kwartier na plaatsing van de Hints voor CP 18 hebben we het vermoeden dat het om Rai Ley Beach gaat: dit is alleen per boot te bereiken, er wordt  veel geklommen en er is ook een klimschool. Helaas leveren diverse prikakties niets op. Vier uur na plaatsing van de eerste Hint wordt er goed geprikt: Phra Nang Beach. Hetzelfde schiereiland waar ook Rai Ley Beach op ligt maar waar ook diverse andere klimgebieden zijn. We hadden ons dus teveel gefocussed op Rai Ley Beach en te weinig op de andere klimgebieden.

CP 19 wordt binnen 2 uur goed geprikt. Het blijkt om hetzelfde CP te gaan als CP 18: Phra Nang. Ik ben benieuwd naar de uitleg van de Hints. Vooralsnog kan ik het niet herleiden vanuit de Hints. Veel tijd om dit uit te zoeken heb ik echter niet want na een kwartier staat de eerste Hint voor CP 20 al online.
De Hints voor CP 20 wijzen al snel in de richting van Chao Lay (people of the sea). De vraag is alleen nog waar, want er zijn diverse plekken waar de people of the sea zich gevestigd hebben. Hint 3 brengt uitkomst: het is Ko Lanta, na 2 uur zoeken gevonden.
Nog geen 5 minuten later staat de eerste Hint voor CP 21 alweer online. .Nl heeft de smaak blijkbaar te pakken want we moeten flink doorwerken nu: het ene CP is nog maar net gevonden terwijl de Hint voor het volgende CP alweer online gezet is. We hebben nauwelijks nog tijd om te stemmen! Binnen 5 minuten na plaatsing van de eerste Hint wordt CP 21 al goed geprikt: Trang. De triangel op de eerste Hint gaf de doorslag.
Ook CP 22 wordt binnen 10 minuten goed geprikt: Thung Song. Waarom Thung Song is me tot op heden onduidelijk.
 
Ondertussen vragen we ons af hoelang de avonturiers nog doorreizen vandaag. In Thailand is het ondertussen na middernacht en volgens de kaart waarom we de avo's kunnen volgen zijn ze nog steeds aan het reizen. Moeten ze niet eens gaan rusten of slapen?
Maar .nl gaat onverstoorbaar door met het plaatsen van Hints voor het volgende CP dus dat wordt weer verder zoeken.
 
CP 23 (Diamond Cave) blijkt na 2 uur zoeken gevonden. Ook hier weet ik nog geen verklaring voor omdat ik zelf gestopt ben met zoeken. Ben 11 uur aan het zoeken geweest en ik houd het zoeken voor vandaag voor gezien.
CP 24 wordt ook binnen 2 uur gevonden:  Phang Nga Park.
 
 
 
Vrijdag 21 november

 
Om goed 7 uur in de morgen verstuurt .nl alweer de eerste SOS mail. Dat betekent dus dat we weer aan de slag kunnen. De Hint wordt een uurtje later online gezet en Smelly heeft het meteen goed: CP 25 is wederom Phang Nga Park. Hij had zonder Hint gezien te hebben geprikt en dat bleek dus juist. Veel tijd om alsnog een verklaring te zoeken voor de gegeven Hints heb ik niet omdat de eerste Hint voor het volgende CP alweer online staat.
CP 26 wordt binnen het uur raak geprikt: Surat Thani. En dit blijkt tevens het laatste CP van deze etappe te zijn.
 
Eindelijk lukt het de avonturiers om dit laatste CP op tijd te bereiken en dus verdienen ze de eerste 5000 euro tijdens deze race.
Meteen daarop volgt de stemceremonie. Welke avo moet naar huis? De laatste dagen is er een regelmatige stoelendans geweest tussen de avonturiers die in de gevarenzone terecht kwamen. Vincent, Ellen, Henk-Jan en Peter-Paul wisselden elkaar in snel tempo af, zonder dat ze dat overigens zelf wisten. Ook wel logisch: de gevonden CP's volgden elkaar zo snel op dat je nog bezig was met stemmen voor je favoriete avo terwijl het andere CP alweer gevonden bleek. Voor je het wist had je dus al een stemronde gemist omdat het volgende CP al gevonden was.

De schok is voor veel mensen groot als blijkt dat Henk-Jan degene is die de race moet verlaten. Henk-Jan, de avo die vaak de coördinaten voor een volgend CP in ontvangst mocht nemen omdat hij juist de avo was met de meeste stemmen. En nu opeens zit hij in de gevarenzone en wordt hij door zijn medeavo's eruit gestemd. Zelf ben ik minder geschokt (hoewel ik het natuurlijk wel jammer vind voor Henk-Jan): de laatste dagen wisselden de avo's in de gevarenzone elkaar tenslotte met regelmaat af. En dat is eigen aan het spel: eindig je in de gevarenzone dan loop je  nu eenmaal het risiko om weggestemd te worden door je medeavo's.

Ik vind het jammer dat er juist nu geopperd wordt dat het stemmen misschien niet eerlijk gegaan zou zijn. Dat is namelijk al iets wat een aantal fans al veel eerder gekonstateerd hadden: "fans" die speciaal  e-mail adressen aangemaakt hebben om hun favoriete avo van een aantal extra stemmen te kunnen voorzien. Vals spel dus. Met mijn mede Michèle fans hebben we het  hier al in een veel eerder stadium over gehad en wij hadden besloten hier niet aan mee te doen, omdat wij het spel wel eerlijk wilden spelen. We namen daarmee het risiko dat Michèle door ons eerlijke spel (en dus minder stemmen) er snel uit zou gaan. En dat is ook gebeurd dus.
Gelukkig neemt Henk-Jan zijn vertrek sportief op.

En planetrace.nl heeft weer een item om over na te denken: de verbetering van de stemprocedure bij het stemmen door de fans waardoor vals spel (meer) uitgesloten kan worden.
 
Vandaag komt er geen nieuwe Hint voor een volgend CP  meer online. Het is dus nog een verrassing waar de avo's morgen in etappe 4 naar toe zullen gaan.