lukiam

 

Inhaalslag
Woensdag 20 november
 
Het is alweer een week geleden dat ik voor het laatst een dagboekverslag geschreven heb. Enerzijds veroorzaakt door mijn eigen drukke werkzaamheden buiten de PR om (ja..., ik heb nog meer te doen dan alleen maar de PR ...). Anderzijds veroorzaakt doordat helaas .org de afgelopen week lange tijd niet bereikbaar was door serverproblemen.

En dan blijkt wat er gebeurt als .org uit de lucht is: verwarring alom. Want DE site waar fans  met elkaar kunnen communiceren en gedachten kunnen posten is uit de lucht en er is geen alternatief. Alleen als je continu op de chat aanwezig bent kun je de voortgang van de race nog volgen, weet je welke Hint bij welk CP hoort en welk CP al gevonden is. Zodra je echter de chat verlaat ben je het overzicht kwijt, weet je niet meer naar welk CP gezocht wordt en weet je ook niet meer welke Hints al oud zijn en welke Hints nu nog verklaard moeten worden.

 Gelukkig is de samenwerking tussen de fans ondertussen zo goed geworden dat men elkaar telkens opnieuw uitleg geeft zodat ook de mensen die maar even kunnen zoeken toch snel weer up to date zijn.
En Compuart (en mogelijk andere mensen van de crew van .org) heeft het gelukkig weer zover gekregen dat .org nu weer goed bereikbaar is. Compuart: dank voor je inzet voor ons!
 
Dan nu een klein terugblik over de afgelopen week.
- Woensdag 12 november (de dag dat ik bewust gekozen heb om niet mee te doen met de PR om zo wat afstand te nemen en mijn speelplezier hopelijk weer terug te krijgen) wordt CP 7 na 3 uur ontcijferd: Fruttillar.

- Donderdag 13 november wordt na 13 uur zoeken CP 8 gevonden: Puerto Varan, het laatste CP van etappe 2.  En dus ook het punt waar de avonturiers weer iemand weg moeten stemmen. En het punt waar moet blijken of de avo's op tijd binnen zijn om hun eerste 5000 euro binnen te slepen. Helaas blijkt dat niet het geval.

- Vrijdag 14 november. Het eerste CP van etappe 3 wordt gevonden na 22 uur zoeken. Tot onze grote verbazing blijkt het nog om een CP in Chili te gaan: Puerto Montt. Als Pavlov's hondjes waren wij, na onze ervaring met de PR van vorig jaar, er vanuit gegaan dat etappe 3 in een ander land zou beginnen. Maar .nl is vol verrassingen en ze laten Etappe 3 gewoon verder gaan in Chili. Een leuke aktie, en ik kan wel lachen om het dwaalspoor dat wij als fans zélf hebben uitgezet. Ook CP 2 blijkt nog in Chili te zijn: Santiago. Helaas valt voor Michèle hier het doek, ze wordt door haar medeavonturiers weggestemd. Jammer, heel jammer. Ik had haar graag nog langer in de race gezien.

Nieuw continent , nieuwe kansen
- Zaterdag 14 december. CP 3 voert de avo's naar San Christobal in Santiago. De eerste Hint van CP 4 geeft een zwart plaatje weer: waarschijnlijk de nacht voorstellend en dus mogelijk nú dan naar een ander continent?  Het blijkt Auckland te zijn (Nieuw Zeeland). Na een kleine 3 uur zoeken werd dit al vermoed door de fans, echter na ruim 4 uur prikken werd dit goed bevonden door .nl. Het bekende mm-prikken dus weer. Ondertussen is dat mm-prikken al zo'n bekend verschijnsel geworden dat de meeste fans zich hier niet meer over opwinden. Gelukkig, want het helpt niets.

- Zondag 16 november: CP 5 (Sydney) wordt in een uurtje gevonden. Klasse! CP 6 (Singapore) wordt binnen de 4 uur gevonden. Het gaat goed nu met de Hints: geen vage teksten meer maar duidelijke foto's die makkelijker te herleiden zijn dan de vage Hints van in het begin van de PR.

- Maandag 17 november. De avo's vliegen zowat de halve wereld over, en wij zoeken vrolijk verder. I.v.m. het tijdsverschil komen de Hints nu pas 's avonds online. Enkele dappere fans zoeken 's nachts door. Ik niet, ik verkies mijn nachtrust. Uit CP 7 blijkt dat de avo's nog niet klaar zijn met vliegen: ze moeten naar Phuket (Thailand).

- Dinsdag 18 november. Sinds Michèle uit de PR is heb ik niet meer gestemd omdat ik echt niet wist op wie ik zou gaan stemmen. Na lang beraad heb ik voor PP gekozen omdat zijn dagboeken me het meeste aanspreken. Dus vanaf nu gaat mijn stem weer meetellen. Heerlijk!

CP 8 laat de avo's eindelijk weer eens uit het vliegtuig stappen: ze moeten naar het Marine Biological Centre op Phuket. CP 9 bleek een makkie en was in mum van tijd gevonden: het ON ON hotel in Phuket. Wel blijkt uit de Hints van CP 9 dat er op 1 partnersite meerdere  verschillende Hints verstopt kunnen zijn. Ook is onderhand duidelijk dat de Hints eigenlijk maar op een paar partnersites vermeld staan: planetrace.nl, planetrace.org, vgz.nl, planet.nl en bever.nl. Dat scheelt weer heel wat zoekwerk omdat we zo de talloze andere partnersites niet hoeven te doorzoeken. Daarbij: dezelfde Hints worden op een aantal sites vermeld. Mochten we dus een Hint missen op de ene site dan is de kans groot dat we hem op een andere site wel vinden. CP 10 is weer een echt zoek-CP en wordt na zo'n 6 uur speuren gevonden: Bang Rong.

De 2e uitzending en de dag van woensdag 20-11
's Avonds de tweede aflevering van de PR op tv. Ik  kijk er met plezier naar. De weergave is veel mooier dan de eerste uitzending: minder presentator Tim, minder een reisprogramma en juist meer de avonturiers en hun onderlinge verstandhouding. Een goede onwikkeling en het beloofd weer wat voor de uitzending van volgende week. Ik zie er nu al naar uit!
 
En dan vandaag: woensdag 20 november.

Het blijkt een echte topdag te worden. De Hints worden in rap tempo geplaatst en de CP's worden in nóg rapper tempo gevonden. CP 11 is Ko Yao Noi zuid, CP 12 is Ko Yao Noi oost, CP 13 weet ik niet eens wat het is, zó snel gaat alles nu. CP 14 is Hin Tukon Mut Sang, CP 15 Viking Cave, CP 16 Shell Cemetry en CP 17 tenslotte is Ao Nang. Wauw, 7 (zeven!) CP's in 1 dag. Iedereen is op dreef, en iedereen lijkt er weer plezier aan te beleven. Ik in ieder geval wel!
 
Nu heeft planetrace.nl ook wat veranderingen doorgevoerd de afgelopen week. Het kompas waaraan je de Hints op de Partnersites kunt herkennen knippert niet meer en kan daardoor niet meer zo makkelijk over het hoofd gezien worden. De Hints zijn nu een stuk duidelijker, want foto's i.p.v. vage teksten. De Hints zijn genummerd nu zodat je weet hoeveel Hints er bij een CP horen. En de Hints staan nu op verschillende sites en soms dus dubbel vermeld, het risiko om nu nog een Hint mis te lopen is tot een minimum gedaald. Lof voor .nl omdat ze toch duidelijk wél wat met onze kritiek gedaan hebben. Op deze manier is het spel niet alleen een stuk duidelijker geworden, maar ook een stuk leuker om te spelen.