etappe 2

 

Woensdag 5 november

Rond 14.00 uur krijgen we de Hints voor CP 9: een foto van een kerkje met de tekst daarbij: 'hier woont Pedro'. Iedereen slaat direkt druk aan het zoeken: waar staat die kerk en wie is Pedro? Nog geen uur later komt de melding: CP is geraden.
Verbazing alom: wie, wat, waar?

De eerste screenschots verschijnen al gauw op het forum. Het CP blijkt in het noordelijke puntje van het eiland Fernando de Noronha te zijn.
En dan gebeurt er iets wat voor mij een grote verrassing is. Enkele fans beginnen niet te mopperen dit keer maar gaan verder met hun zoektocht. Met het gevonden CP in het achterhoofd gaan ze zoeken hoe ze de hints kunnen verklaren. Net andersom dus dan de opzet van PR waarbij de hints dus moeten leiden naar het CP. Ik vind dit een fantastisch initiatief! Het getuigt ervan dat de fans zich niet laten kisten door de onduidelijkheden bij planetrace.nl maar plezier beleven aan het zoeken en het persé zelf willen oplossen van de hints. Een heel wat  positivere manier dan mokkend zitten afwachten totdat planetrace.nl  zelf de verklaring online zet.

Door dit fantastische initiatief merk ik direkt dat mijn frustratie over het spel tot nu toe als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het stimuleert me om er weer tegenaan te gaan, want zeg nu zelf: planetrace is gewoon een leuk spel! Dank fans voor dit geweldige initiatief. Het heeft me over de streep getrokken om door te gaan met de race en me niet te laten kisten door de onduidelijkheden bij planetrace.nl.
Het kerkje blijkt trouwens Igreja S. Pedro te heten.
 
Rond 19.30 uur wordt de Hint voor CP 10 online gezet: 'To leave their best girl home now on Saturday night'. Binnen het half uur wordt het CP geraden: Porto Baio de Santo Antonio.
Ondertussen is door iemand ontdekt dat de tekst van de Hint afkomstig is van het lied "Get around" van de BeachBoys. Maar wat nu de exacte link is met Baio de Santo Antonio kunnen we niet ontdekken. Helaas vergeet planetrace.nl de verklaring te vermelden.
Donderdag 6 november
 
Na het verrassende initiatief van gisteren staat er mij nu wéér een verrassing te wachten: LooneyCe opent een nieuw topic: "Dit keer geen klacht" waarin juist de komplimenten aan planetrace.nl uitgedeeld worden. Een mooie tegenhanger na alle kritiek van de eerste dagen sinds het begin van de race. Al snel verschijnen er meerdere posts in dit topic. Fijn om te merken dat mensen de positieve dingen ook blijven zien.

Planetrace.nl heeft ondertussen ook niet stil gezeten na de mail van Mapel waarin ze haar bezorgdheid uitspreekt over de gang van zaken tot nu toe en melding maakt van de kachten van de fans. Ze bellen haar maar liefst 2 keer: gisterenavond laat nog en vandaag en ze beloven aandacht te besteden aan onze kritiek. De eerste verandering is al zichtbaar: de Hints worden niet meer tussen de nieuwsberichten gepropt (waardoor de fans al een aantal keren in verwarring zijn geraakt omdat het onderscheid tussen een nieuwsbericht en een Hint onduidelijk was). De Hints worden nu onder het vraagteken op de kaart geplaatst. Dat scheelt al een hele hoop!

Ook geeft planetrace.nl aan na te zullen denken over het mm-prikwerk. Uitsluitsel kunnen ze daar echter nog niet over geven. En ze beloven o.a. een  duidelijke handleiding voor het spel online te gaan zetten. Dat is toch wel het fijne van planetrace.org: niet alleen bieden ze een gezellige thuishaven voor de fans, ook doen ze wat met de kritiek die door de fans daar geuit wordt. Chappeau voor de crew!
 
De Hint voor  CP 11 staan nog niet online maar toch wordt er door de fans al gespeurd naar info. De verwachting is dat de Avonturiers het eiland Fernando de Noronha gaan verlaten dus worden de gevonden vertrektijden én aankomstplaatsen van vluchten vanaf het eiland al online geplaatst. Als dát geen motivatie is dan weet ik het ook niet meer. Ook komt de melding binnen dat de Avonturiers nog 2 CP's te gaan hebben in Brazilië, CP 11 en CP 12. Kijk, met die info kunnen we wat.

Rond 12.45 verschijnen de Hints: een verbodsbord en apart daarbij de tekst: "Verboden toegang". We kunnen weer aan de slag! Al snel wordt duidelijk dat het CP tóch nog op het eiland is. Maar waar? Bijna het hele eiland is beschermd gebied en per dag worden maar een beperkt aantal toeristen toe gelaten. Zou het om  de beschermde schilpadden gaan? Of om de dolfijnen. Of in een heel andere richting: zou Bode het kunnen zijn (want: verBODEn toegang? Zoeken, zoeken, zoeken. En: prikken, prikken, prikken.

Na zo'n 3 uur zoeken komt er een nieuwe Hint: "Hier kun je Dol fijn kijken maar niet aanraken". Zou het dan Moffa Dola Irmaos zijn? Er wordt een paar keer geprikt, maar ook dát blijkt het niet te zijn.
Ondertussen komt het nieuws binnen dat de avonturiers vast zitten op Porto  Baio de Santo Antonio. Ze mogen niet vertrekken voordat wij CP 11 gevonden hebben. Tja, we zoeken ons gek, maar helaas: we kunnen het nog niet vinden. De avonturiers moeten dus nog even (?) wachten.

Rond 16.30 uur wordt er raak geprikt. Het blijkt te gaan om het strand van Baia dos Golfinhos. Daar was al veelvuldig op geprikt maar waarschijnlijk net een paar mm ernaast. Er ontstaan ideeën hoe dat er net naast prikken opgelost zou kunnen worden: kan op de een of andere manier niet op de kaart aangegeven worden wáár al geprikt is (door bijvoorbeeld de geprikte pixels een kleurtje te geven)? Hopelijk neemt planetrace.nl deze hint mee in haar gedachtengang om het er net naast te prikken uit de wereld proberen te helpen.

De verklaring van de hint zoals verstrekt door planetrace.nl, vind ik persoonlijk erg vaag. Het verbodsbord en de tekst 'Verboden toegang' : deze baai is beschermd gebied, alleen op het plateau mag je kijken. 'Hier kun je Dol fijn kijken maar niet aanraken': dolfijnen kijken maar niet aanraken, je mag er tenslotte niet in. Tja, het klopt met de Hints, dat kan ik niet ontkennen. Maar: er zijn méér plekken op het eiland waar je niet in mag en waar je fijn kan kijken maar niet aanraken (de zeeschildpadden bijvoorbeeld). Maar goed, het CP is geraden en de avonturiers kunnen weer verder. En wíj hebben nog 1 CP te gaan!
 
Rond 18.00 uur verschijnt de eerste Hint voor CP 12: "22 zonder uitzicht op zee". De kaart is gewijzigd wat inhoudt dat de avonturiers weer naar het vaste land zullen gaan bij dit CP.

Wat kunnen we nu met deze Hint? Zou het gaan om een hotel kamer zonder uitzicht op zee? Betekent 'zonder uitzicht op zee' dat het gaat om een plaats in het binnenland? Is 22 een wegnummer of een openbaar vervoer nummer? Of slaat het misschien op voetbal (2 x 11)?
Om 20.30 uur volgt de tweede Hint: "I'll huff and I'll puff and I'll blow your house down" Het is iets uit de 3 biggetjes wordt geopperd. Rond 22.30 uur de derde Hint: "Nachtpuzzelaars.." en "Dit houdt jullie wel even zoet". Nachtpuzzelaars is misschien nachtpeuzelaars (wolven) en dat kan  dan wel weer gekombineerd worden met de 3 biggetjes. "Dit houdt jullie wel even zoet" kan op suikerriet slaan. Helaas, we hebben nog geen enkel idee.
Om goed 23.00 uur volgt de vierde Hint: "Nachtpuzzelaars Part IV", een foto van de ansichtkaart uit CP 1, en "Heb je die ansichtkaart nog? Het zou was leuk geweest als ze hier vandaan ook een kaartje hadden gestuurd". We zijn erg creatief met denken, maar hebben nog geen idee. Alle ideeën die er waren zijn geprikt en waren mis.

Ondertussen is het ver na middernacht en ik stop ermee voor vandaag. Ruim 12 uur aan het zoeken is voldoende vind ik. Morgen met nieuwe moed en energie weer verder.
Vrijdag 7 november
 
Tot in de kleine uurtjes is er doorgezocht door fans naar de oplossing van CP 12. En de eerste posts verschijnen alweer rond 8 uur op het forum. Zelf heb ik de eerste uren geen tijd om te zoeken en eigenlijk komt me dat wel heel goed uit want het hele CP komt me een beetje m'n neus uit omdat ik geen idee heb waar nog te zoeken.

Rond 11.15 uur komt de melding binnen dat het CP gevonden is. Het blijkt Itaramacá te zijn, Forte Orange om precies te zijn.
Opgelucht haal ik adem. CP 12 is gevonden en is tevens het laatste CP van de etappe door Brazilië. Dat betekent dat ik eindelijk weer eens tijd kan nemen voor triviale zaken als: boodschappen doen (proviandvoorraad aanvullen), huis schoonmaken en vooral ook de ongeopende post van afgelopen dagen eens te bekijken.

Door mijn enthousiasme voor de race laat ik al dat soort dingen liggen. Fijn om daar nu even tijd voor te hebben en alles weer op orde te maken. Ondanks de onduidelijkheden en frustraties tijdens de eerste dagen van de race ben ik nog steeds super gemotiveerd om mee te doen. Het PRvirus heeft me nog steeds in zijn greep en de grip wordt sterker en sterker. En ik vind dat helemaal niet erg!
 
Vanavond wordt het spannend. Michèle zit nog steeds in de gevarenzone, samen met Citta. Wel is Michèle van plaats 6 opgeschoven naar plaats 5, in haar voordeel dus en in het nadeel van Citta. Op zich is dat stuivertje wisselen wel goed nieuws omdat dat betekent dat er meer mensen op Michèle zijn gaan stemmen en dat het aantal fans voor haar dus aan het toenemen is. Maar ze zit nog steeds in de gevarenzone en nu maar hopen dat ze er vanavond door haar medeavonturiers niet uitgestemd wordt. Ik merk dat ik het echt spannend vind.

En dan het goede nieuws: Michèle mag blijven! Ik vind dit oprecht jammer voor Citta maar ben ook superblij dat Michèle door mag. Dubbele gevoelens dus maar uiteindelijk kom ik in een soort feeststemming. Yessss, Michèle mag blijven. Michèle for Presidente!

Viva la Revolucion.